Wanneer gaat mijn baby praten?

Eerste woordjes en andere mijlpalen

Eerlijk: dat eerste woordje is toch waar veel ouders op wachten (en wordt het ‘papa’ of ‘mama’?).De meeste kindjes zeggen zo tussen de 12 en 18 maanden hun eerste woordje. Er kan dus nogal wat verschil tussen zitten!

Gelijk een goeie om te onthouden dat ieder kind zijn/haar eigen ontwikkeling doormaakt, en dat dat (meestal) gewoon oké is. Laat je dus niet gek maken wanneer kindjes van familie of vrienden veel eerder praten dan de jouwe (of kruipen, lopen, blokjes bouwen, etc). Er zijn zoveel gebieden waarop een kindje zich de eerste jaren ontwikkelt, en hij kan simpelweg niet alles tegelijk.

wanneer gaat mijn baby praten

Vaak zie je één bepaald gebied waarin een kind zich vlot ontwikkelt, en op andere gebieden lijkt hij wat langzamer. Onze zoon was motorisch niet zo vlot: rollen, zitten, lopen.. het duurde allemaal net wat langer dan bij anderen. Hij was 4 toen hij leerde fietsen, terwijl de buurjochies met 2 jaar al rondcrossten. Daar stond tegenover dat onze zoon al jong heel ‘wijs’ kon praten en je echt gesprekjes met hem kon voeren.
Verschillende ‘aandachtsgebieden’ -en nogmaals: je kunt niet alles tegelijk leren.

Terug naar die eerste woordjes. Waarom willen we dat eigenlijk zo graag? Deels (lijkt mij) omdat het zo’n duidelijke mijlpaal is. Net als rollen, zitten, lopen, is het iets heel zichtbaars, weer een stapje verder. Steeds meer een ‘echt’ mensje. 🙂

Eindelijk ‘echt’ communiceren

Natuurlijk heb je bij de mijlpaal van de eerste woordjes dan eindelijk het vooruitzicht dat je echt kunt gaan communiceren met je kindje. Of hij met jou. Dat hij je eindelijk dingen kan gaan vertellen.

Maar hé.. dat deed ‘ie al veel eerder!
Want.. vóór de eerste woordjes komt het gebrabbel. Die klanken die anderen niks zeggen, maar waarvan jij als ouder precies weet wat je je kind ermee bedoelt. “Lieloe” als hij melk wil, of “bap!” als de hond langsloopt.
En al voordat ‘ie brabbelt, communiceert hij door te huilen, waarin jij soms de verschillen herkent tussen moe/honger/boos/etc. Of door te lachen, waarmee hij jouw aandacht en gezelligheid vasthoudt. Of door de kleine-baby-geluidjes die hij maakt (onze dochter van 5 maanden vond het superleuk als ik dezelfde geluidjes terugmaakte -hele ‘gesprekken’ hadden we zo!).
Dus eigenlijk is je kind vanaf dag 1 al bezig met communiceren met jou. Alleen maken die woordjes het wel een stuk makkelijker om te begrijpen wat hij bedoelt. 😉

Woorden gebruiken zonder te praten?

En wat nou als hij al woorden kan gebruiken voordat hij kan praten?
Huh??
Ja, dat is het hele idee van gebaren: woorden gebruiken! Zolang praten nog niet lukt, beelden we ze gewoon uit.
En dan weet jij al vóór die 12-18 maanden, dat je kind melk wil, dat hij een poes ziet, dat hij een boekje wil lezen (en dan ook dat specifieke boekje over de beer, niet dat andere over de auto). Hoe duidelijk wil je het hebben?!