Waarom gebaren? -en andere vragen


Waarom zou ik gebaren als mijn kind gewoon kan horen?

De meesten van ons denken bij ‘gebaren’ alleen aan dove mensen. Maar er zijn meer mogelijkheden!

Ten eerste maak je het voor je kind makkelijker om te begrijpen wat jij zegt. Ze hoort jouw woorden én ziet er een ‘plaatje’ bij (jouw gebaar). Het komt dus op twee manieren binnen waardoor ze het ook op twee manieren kan begrijpen en onthouden.

Daarnaast heeft je kind eerder de motoriek om te gebaren, dan om te praten. Dus met gebaren kan ze jou vertellen wat ze wil, al voordat ze kan praten.
Dat is toch precies wat alle ouders willen: weten wat onze kleintjes bedoelen, al vóórdat ze kunnen praten.

En last but nog least: het is gewoon écht een hele leuke manier om te communiceren met je kindje. Zó gezellig, want die kleintjes hebben al een boel te vertellen!

Wil je nog meer voordelen horen? Neem contact met mij op voor een workshop of oudercursus want ik kan nog een hele lijst opnoemen 😉


Maar gaat hij dan niet later praten, als we hem gebaren leren?

Nee, zeker niet. Kinderen worden niet ‘praat-lui’ wanneer je ze gebaren leert.

Het omgekeerde is juist waar: door het gebruik van gebaren leert je kind al vroeg hoe communicatie werkt (“Als ik jou een boodschap geef, geef jij een reactie terug.”). Dit ‘trucje’ hoeft hij dus niet meer te leren op het moment dat hij gaat praten.
Daarnaast leert hij makkelijker nieuwe woorden wanneer jij er een gebaar aan koppelt. Dus hij bouwt een grotere woordenschat op dan niet-gebarende kinderen. Op het moment dat zijn mondje zover is dat hij kan gaan praten, heeft hij dat hele ‘woordenboek’ al tot zijn beschikking.

Ten slotte: een kind gebruikt bij voorkeur de makkelijkste manier van communiceren (wie niet?). Dus als hij merkt dat jij zijn gesproken woorden begrijpt, zal hij die gaan gebruiken in plaats van het gebaar. Zolang dat nog niet zo is, is het gebaar (evt. naast het gesproken woord) een goed alternatief.


Is het niet heel moeilijk om gebarentaal te leren?

Dat kan. Maar dat hoeft niet. Bij het gebruik van baby- en kindergebaren gebaar je alleen het belangrijkste woord uit de zin, terwijl je tegen je kind praat. Je hoeft dus maar een beperkt aantal gebaren te leren. En je hoeft ze niet allemaal in één keer te weten. Steeds een paar erbij.
En de gebaren op zich zijn niet moeilijk om te maken, hoor. Zelfs kleine kinderen kunnen het leren 😉


Wanneer moet ik beginnen om mijn kindje gebaren te leren?

In principe kan je beginnen wanneer je wilt. Hoe eerder je begint, hoe eerder het ‘normaal’ en logisch wordt voor jou en je baby om op deze manier te communiceren.

Tot ongeveer 6 maanden zal je baby alleen naar jouw gebaren kijken, maar het helpt jou wel om bewust en met aandacht met je kind bezig te zijn.
Vanaf ongeveer 6 maanden begint je kind het verband te leggen tussen woord – gebaar – betekenis en beginnen ze jouw gebaren te herkennen en betekenis te geven.
Vanaf een maand of 8 beginnen de meeste kindjes ook terug te gebaren.

Maar ook als je kind al ouder is, kun je prima beginnen met gebaren. Het voordeel is dan, dat ze het gebaren wat vlotter oppikken, wat voor jou als ouder natuurlijk leuk is.


We voeden ons kind tweetalig op. Kunnen we de gebaren dan ook gebruiken?

Dan zijn de gebaren juist extra handig!
Voor beide woorden gebruik je hetzelfde gebaar -het gebaar is de ‘brug’ tussen de twee talen.
Wanneer tweetalig-opgevoede kinderen gaan praten, gebruiken ze eerst vaak de talen nog door elkaar. Dan helpt het gebaar jou om te begrijpen wat je kind bedoelt.


Mijn kind loopt achter in haar spraak en taal. Zouden gebaren hierin kunnen helpen?

Zeker kan dat, juist! Een kindje dat een achterstand heeft (op welk vlak dan ook), moet sowieso al harder ‘werken’ voor veel dingen. Hoe fijn is het dan als jij als ouder haar kunt helpen om zich te kunnen uiten, of om jullie makkelijker te begrijpen.

Zoals ik hierboven al zei: wanneer jij een woord-met-gebaar gebruikt, geef je je kind 2 manieren waarop ze jou kan begrijpen. En ze slaat het op 2 manieren op in haar hoofd, waardoor ze het makkelijker kan onthouden. Dat werkt bevorderend voor haar spraak-/taalontwikkeling.

Tot slot geef je haar een extra manier om jou te vertellen wat ze wil, wat ze nodig heeft, hoe ze zich voelt, enz. Dit versterkt haar vertrouwen in zichzelf en haar eigen kunnen.



Wil je nog meer weten? Stel je vraag!